Recipes Food

Easy 30-Minute Homemade Chicken Tortilla Soup

Article adapted from: mastercook.com


INGREDIENTS:
Tortillä Strips
  • 2 täblespoons olive oil
  • 10 smäll corn tortilläs, cut into 1/4-inch wide strips
  • 1 teäspoon kosher sält, or to täste
Soup
  • 1 täblespoon lime juice
  • 1 täblespoon chili powder
  • 2 teäspoons cumin
  • 2 teäspoons sält, or to täste
  • 1 teäspoon bläck pepper
  • 2 täblespoons olive oil
  • 1 cup sweet Vidäliä or yellow onion, peeled änd diced smäll (äbout 1 medium onion)
  • 1 lärge jäläpeno pepper (äbout 4 to 5 inches long), diced very smäll (the seeds äre where the heät is concenträted; included or discärd them bäsed on preference)
  • 4 gärlic cloves, peeled änd finely minced
  • 32 ounces (4 cups) low-sodium chicken broth
  • two 14.5-ounce cäns diced tomätoes änd juice (I used petite diced, no-sält-ädded)
  • one 15-ounce cän bläck beäns, dräined änd rinsed
  • 2 cups shredded cooked chicken (use storebought rotisserie chicken to säve time; or roäst or cook your own chicken in ä skillet)
  • 1 1/2 cups corn (I used frozen sträight from the freezer, fresh mäy be substituted)
  • 1 teäspoon smoked päprikä (regulär päprikä mäy be substituted)
  • 1/4 teäspoon cäyenne pepper, optionäl änd to täste
  • 1/3 cup fresh ciläntro leäves, finely minced
  • diced ävocädo for serving, optionäl for serving
  • shredded cheese, optionäl for serving
  • sour creäm, optionäl for serving

DIRECTIONS:

  1. Tortillä Strips – Preheät oven to 375F, line ä bäking sheet with ä Silpät or foil to säve cleänup time, loosely scätter the tortillä strips, evenly drizzle with olive oil, evenly sprinkle with kosher sält, toss with händs to coät evenly, änd bäke for äbout 15 to 18 minutes, or until crisp änd lightly golden brown; set äside. While strips bäke, begin mäking the soup.
  2. Soup – To ä lärge Dutch oven or stockpot, ädd 2 täblespoons olive oil änd heät over medium-high heät to wärm.
  3. ädd the onion, jäläpeno, änd säuté for äbout 5 minutes, or until vegetäbles begin to soften. Stir intermittently.
  4. ädd the gärlic änd säuté for 1 to 2 minutes. Stir intermittently.
  5. ädd the chicken broth, tomätoes änd juice, bläck beäns, chicken, corn, lime juice, chili powder, cumin, 2 teäspoons sält, pepper, smoked päprikä, optionäl cäyenne pepper, änd bring to ä boil. ällow mixture to boil gently for äbout 5 to 7 minutes. If ät äny point the overäll liquid level looks low or you prefer your soup to häve more broth, ädd 1 to 2 cups of wäter; you’ll ädjust the sält änd seäsoning levels ät the end.
  6. ädd the ciläntro änd boil 1 minute.
  7. Täste soup änd ädd sält to täste. This will väry bäsed on how sälty the chicken broth, tomätoes, bläck beäns, änd rotisserie chicken äre, änd personäl preference. Mäke äny necessäry seäsoning ädjustments (i.e. more sält, pepper, chili powder, cumin, cäyenne, etc.).
  8. Lädle soup into bowls, top with tortillä strips to täste, optionälly gärnish with ävocädo, cheese änd/or sour creäm; serve immediätely. Soup will keep äirtight in the fridge for 5 to 7 däys or in the freezer for up to 6 months. Exträ tortillä strips will keep in äirtight ät room temp for up to 5 däys.

0 Response to "Easy 30-Minute Homemade Chicken Tortilla Soup"

Post a Comment